پزشکیان: برای ساخت مسکن محرومان با مشارکت خیرین و مردم اقدام خواهیم کرد
|
رشد ۱۸.۳ درصدی مسافران نوروزی
|
تکمیل راه آهن رشت - آستارا تا پایان دولت چهاردهم
|
تلاش میکنیم بار جادههای جنوبشرق استان تهران به ریل منتقل شود
|
عهد خود را با مردم مظلوم فلسطین تجدید میکنیم
|
وزیر صنعت، معدن و تجارت: جذب سرمایهگذاری و مشارکت عمومی اولویت صنایع باشد
|
راهبرد رونق سرمایه گذاری برای تولید سرلوحه برنامه وزارت صمت قرار گرفت
|
تاکید وزیر راه و مسکن بر رفع چالش ها در سال سرمایه گذاری برای تولید
|
امنیت سفر یک مسئله فردی نیست
|
شجاعت دولت پزشکیان در آغاز خصوصی سازی صنعت خودرو
|
تجارت در بخش کشاورزی را تحریمناپذیر و سودآور میکنیم
|
تاکید رئیس جمهور بر استفاده از فناوری درتأمین امنیت
|
تهدید ناترازیها برای شرکتهای دانش بنیان فرصت است
|
پنج شنبه 28 فروردين 1404
Toggle navigation
صفحه نخست
درباره ما
آرشیو
تماس با ما
چینیها ابزار ویرایش ژن بهتر از «کریسپر» ساختند
تاريخ:نوزدهم شهريور 1402 ساعت 11:59
|
کد : 282667
|
مشاهده: 308
دانشمندان چینی یک ابزار ویرایش ژن ابداع کردهاند که به ادعای آنها بهتر از روش کریسپر(CRISPR) عمل میکند و این ظرفیت را دارد که بدون هیچگونه برشی، ویرایش ژن یک رشته خاص دیانای را انجام دهد.
به گزارش ایسنا و به نقل از آیای، پژوهشگران چینی ادعا میکنند که یک تکنیک جدید ویرایش ژن به نام سایدنت(CyDENT) ایجاد کردهاند که از فناوری تناوبهای کوتاه پالیندروم فاصلهدار منظم خوشهای(CRISPR) موثرتر است.
تناوبهای کوتاه پالیندروم فاصلهدار منظم خوشهای(Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) به اختصار کریسپر (CRISPR) بخشی از دیانایِ پروکاریوت هستند که حاوی توالیهای خوشهای منظم تکراری کوتاه پالیندرومی هستند. این توالیها اگرچه بخشی از ژنوم باکتری هستند ولی در واقع قسمتی از ژنوم ویروسهای باکتریخوار(باکتریوفاژها) بودهاند که باکتری آنها را در ژنوم خود ذخیره کرده است و در صورت مواجهه مجدد با همان باکتریوفاژ، از آن به عنوان ابزاری برای شناسایی مجدد آن باکتریوفاژ استفاده میکند.
در عمل، آن باکتری با رونویسی از این قطعهی دیانای خاص، یک توالی پالیندرومی از جنس آرانای ایجاد میکند که میتواند توالی مکمل خود را در ژنوم ویروس باکتریوفاژ که وارد باکتری شده است، شناسایی کند و به آن متصل شود. اما این پایان کار نیست. بخش دیگری از این سیستم دفاع باکتریایی، یک پروتئین متصل به کریسپر یا به اختصار «کَس»(Cas) است. این پروتئین، نوعی آنزیم برشدهندهی دیانای است که به آرانایِ راهنمای کریسپر متصل است و پس از اتصال آن آرانای به دیانای ویروسی، آن دیانای ویروسی را برش زده و در نتیجه ویروس باکتریخوار را غیرفعال میکند.
فناوری کریسپر به دانشمندان اجازه میدهد تا با روشی مشابه و با تغییر آرانای الگو(مثلاً یک ژن مورد نظر برای تغییریافتن، مثل ژن بیماریهای ژنتیکی) و استفاده از یک پروتئین متصل به کریسپر کاملتر موسوم به کس۹(Cas۹) بتوانند تغییراتی در دیانای سلولهای مورد نظر اعمال کنند.
تکنیک ویرایش ژن کریسپر تغییرات دقیق دیانای را در ژنوم یک موجود زنده امکانپذیر میکند. توسعه آن در چند سال گذشته به طور قابل توجهی مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی را پیشرفته کرده است. با این حال، خطرات و مسائل خاص خود را به همراه دارد.
اثرات خارج از هدف در این روش که در آن پروتئین کَس۹ ممکن است ناخواسته دیانای را در مکانهای مشابه اما غیر یکسان با توالی هدف قطع کند، یکی از نگرانیهای اصلی در مورد روش کریسپر است. این میتواند منجر به جهشهای ناخواسته در ژنوم شود که میتواند عواقب مضری از جمله ظهور بیماریهای جدید داشته باشد.
در برخی موارد، ممکن است همه سلولهای موجود در یک ارگانیسم یا بافت تحت درمان تحت ویرایش ژن مورد نظر قرار نگیرند که اصطلاحا منجر به موزاییکی شدن میشود. موزاییکی شدن وضعیتی است که در آن فرد دارای دو یا چند مجموعه از سلولهای ژنتیکی متفاوت در بدن خود است. این شرایط از آنجایی که برخی از سلولها دارای تغییرات ژنتیکی مورد نظر هستند، در حالی که برخی دیگر اینگونه نیستند، میتواند استفاده از برخی روشهای درمانی را دشوارتر کند.
همچنین انتقال موثر اجزای کریسپر(کَس۹) و هدایت آرانای به سلولها یا بافتهای هدف میتواند چالشبرانگیز باشد. همچنین برای بسیاری از اهداف، تکنیکهای تحویل چندگانه ممکن است لازم باشد.
در نهایت، این احتمال وجود دارد که وقتی از کریسپر برای ژندرمانی در افراد استفاده میشود، سیستم ایمنی بدن، پروتئین کَس۹ را با عامل خارجی اشتباه بگیرد و یک واکنش ایمنیشناختی ایجاد کند که میتواند میزان مؤثر بودن درمان را محدود کند.
اکنون دانشمندان مؤسسه ژنتیک و زیستشناسی تکوینی آکادمی علوم چین ادعا میکنند که برخی از این مشکلات را میتوان با روش CyDENT حل کرد. این به این دلیل است که این ابزار جدید این ظرفیت را دارد که بدون هیچ گونه برشی، ویرایش ژن خاص یک رشته را انجام دهد.
کوین ژائو، یکی از نویسندگان این مطالعه و یکی از بنیانگذاران شرکت شی بیودیزاین(Qi Biodesign) در چین میگوید: تکنیک CyDENT برای دسترسی بهتر به ژنومهای سلولی سختدردسترس، با استفاده از یک «رویکرد مبتنی بر پروتئین» ایجاد شده که بر اساس آن یک سیگنال پروتئینی برای حمل ویرایشگر در داخل، بدون نیاز به یک آرانایِ راهنما عمل میکند.
ژائو همچنین توضیح داد که سیستمهای مبتنی بر کریسپر برای عملکرد به یک آرانایِ راهنما وابسته هستند که ممکن است هنگام ویرایش دیانای در هسته سلول مشکلی ایجاد نکند، اما زمانی که دیانای را در کلروپلاست گیاه یا میتوکندری انسان تغییر میدهد، تبدیل به یکی میشود. آرانای راهنما قطعهای از آرانای است که توسط پژوهشگران برای استفاده از کَس۹ برای ویرایش ژن طراحی شده است.
ژائو میگوید، اگرچه تحقیقات بیشتری برای اطمینان از ایمنی و اثربخشی این رویکرد جدید در درمانهای انسانی باید انجام شود، اما این ابزار قبلاً نوید بزرگی را برای مطالعه دیانای غیرقابل ویرایش نشان داده است.
این گروه پژوهشی اکنون برنامههای بلندپروازانهای برای شروع کاوش در مورد آنچه میتوانند در کلروپلاستهای گیاهی انجام دهند، دارند.
اگر این پژوهشگران واقعاً شکل برتری از ویرایش ژن را مهندسی کرده باشند، پس این رویکرد پتانسیل ایجاد انقلاب در پزشکی، کشاورزی و بیوتکنولوژی را دارد.
با این حال، در همه چیزهایی که موجب تغییر ژنها میشوند، احتیاط و نظارت زیادی لازم است و چالشها و نگرانیهای مربوط به این تکنیک جدید ابتدا باید از طریق تحقیقات دقیق، دستورالعملهای اخلاقی و مقررات مسئولانه بررسی شوند.
http://sanatnews.ir/News//282667
برچسب ها :
چین
,
ژن
آدرس ايميل شما:
*
آدرس ايميل دريافت کنندگان
*
Sending ...
*
پربازديد ترينها
دانشبنیانها، همقدم زائران در راهپیمایی عظیم اربعین
هیچ مدرسهای در تهران در لیست ساختمانهای ناایمن بحرانی قرار ندارد
۹۶۰ هزار عملیات کانتینری در بندرشهید رجایی هرمزگان ثبت شد
مغز در دوران بارداری سازماندهی مجدد میشود
توقیف 2 شناور حامل قاچاق در آبهای بوشهر
بازار سرمایه مثبت شد
اعزام و پذیرش ۷۴ هزار مسافر در مسیر استانبول با ۳۶۶ پرواز پس از تحریم پروازهای اروپا
ماموریت استاد دانشگاه خواجهنصیر برای توسعه شرکتهای دانشبنیان با حکم «افشین»
مدال آوران المپیک پاریس از سربازی معاف شدند
دومین نقش برجسته قدیمی ایران در فارس ساماندهی میشود
ماجرای ترک سیگار سوژه یک مستند جدید شد
تعداد خودروهای شخصی عامل آلودگی هوای تهران
آخرين اخبار
مدودف، صدراعظم آتی آلمان را «نازی» خواند
چین قاطعانه با اقدامات آمریکا مخالفت میکند
رسانه صهیونیستی: ایران، لیبی نیست
فروش بلیت قطارهای اردیبهشت آغاز شد
کاخ سفید به دنبال تعدیل شدید نیرو و بودجه وزارت خارجه است
چین برای برخی شهروندان آمریکایی محدودیت صدور ویزا وضع کرد
دیدار وزرای دفاع ایران و تاجیکستان
اپل دوباره ۳ تریلیون دلاری شد
آمار شهدای جنگ در غزه به ۵۱۰۰۰ تن رسید
عراق و ترکیه از نتایج مثبت مذاکرات ایران و آمریکا استقبال کردند
استقبال پاکستان از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
آغاز پیشفروش بلیت قطارهای اردیبهشت ماه
کليه حقوق محفوظ و متعلق به پايگاه اطلاع رسانی صنعت نيوز ميباشد
نقل مطالب و اخبار با ذکر منبع بلامانع است
طراحی و توليد نرم افزار :
نوآوران فناوری اطلاعات امروز