بازسازی فقط ساختوساز نیست؛ یک فرآیند اجتماعی است
تاريخ :
هفدهم تير 1404 ساعت 11:35
|
|
کد : 315577
|
وزیر اسبق راه و شهرسازی با تأکید بر ماهیت اجتماعی بازسازی گفت: ظاهر بازسازی فیزیکی است؛ اما اصل آن اجتماعی است. نباید بدون حضور مردم، تصمیمگیری کرد.
به گزارش ایسنا، محمد سعیدیکیا، وزیر اسبق راه و شهرسازی امروز در نشست تاملی بر رویکردهای بازسازی پساجنگ که در پژوهشکده سوانح طبیعی برگزار شد، با تأکید بر اینکه بازسازی، تنها یک اقدام فیزیکی نیست؛ بلکه ماهیتی اجتماعی دارد، اظهار کرد: کار بازسازی را باید به کسانی سپرد که دانش و تجربه این حوزه را دارند و در این زمینه پاسخگو باشند.
وی افزود: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با بیش از ۳۵ تا ۴۰ سال تجربه در حوزه بازسازی، تنها نهادی است که هم دانش لازم را دارد و هم باید پاسخگوی تصمیماتی که میگیرد باشد.
بازسازی باید به اهل فن سپرده شود
سعیدیکیا در بیان مثالی برای تأکید بر لزوم تخصصگرایی در بازسازی اظهار کرد: «یکبار یکی از مدیران میخواست فردی را برای مدیریت کارخانهای منصوب کند. به او گفتم اگر دندانت درد بگیرد، به پزشک قلب مراجعه میکنی؟ گفت: نه، میروم پیش دندانپزشک. گفتم خب مدیر هم باید همانطور منصوب شود. کار بازسازی را هم باید به کسی داد که دانش آن را دارد، وگرنه مثل این است که بیمار قلبی را به دندانپزشک بسپاریم.
لزوم تشکیل شوراهای هدایت و سیاستگذاری بازسازی
وی با اشاره به تجربه بازسازی بم خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین تصمیمات دولت وقت در جریان بازسازی بم، تشکیل شورای سیاستگذاری و راهبری بازسازی بود. بر اساس اصل ۱۲۷ قانون اساسی، اختیارات لازم به این شورا داده شد و تمام تصمیمات از طریق دولت ابلاغ میشد.
وی ادامه داد: در شرایط مشابه، تشکیل یک شورای مشابه—even در مقیاسی کوچکتر—ضروری است. به این ترتیب، همه دستگاههای مربوطه در یک ساختار مشخص گرد هم میآیند و تصمیمات با اختیار قانونی اتخاذ میشود؛ نه اینکه هر روز یک دستگاه را جداگانه صدا بزنیم.
مردم باید محور بازسازی باشند
سعیدیکیا با بیان اینکه مشارکت مردمی در بازسازی حیاتی است، گفت: در جریان بازدیدی که به همراه عبدالعلیزاده، وزیر وقت مسکن، از یک روستا داشتیم، فردی فریاد زد: "آقای وزیر، بیایید من خونمو ساختم!" این جمله کوتاه، خلاصهای بود از اساس بازسازی. یعنی مردم خودشان باید در ساختوساز مشارکت داشته باشند.
وی افزود: ما نباید به جای مردم تصمیم بگیریم. دولت وظیفه سیاستگذاری، هدایت، حمایت و نظارت دارد، اما اجرای کار باید به خود مردم واگذار شود.
مردم توانمندند و انگیزه دارند
سعیدیکیا با اشاره به تجربیات عینی در بازسازی بم گفت: در آن زمان ما تا ۸۰ متر برای هر واحد مسکونی تأمین اعتبار میکردیم، اما مردم خانههایی با متراژ ۱۲۰ تا ۱۶۰ متر یا حتی دو طبقه میساختند. این نشان میدهد اگر اختیار در دست مردم باشد، خودشان هم منابع میآورند و کار را با کیفیت بالا انجام میدهند.
وی در پایان با تأکید مجدد بر ماهیت اجتماعی بازسازی تصریح کرد: کار بازسازی فقط ساختن نیست؛ یک فرآیند اجتماعی پیچیده است که بدون مشارکت مردم به سرانجام نمیرسد. دولت باید شرایط را برای این مشارکت تسهیل کند.
|