حوصله ترامپ سر رفت؛ جنگ تجاری جهانی شعله‌ور شد!
تاريخ : سوم خرداد 1404 ساعت 12:45   کد : 303415
اقدامات روز جمعه دونالد ترامپ، در شعله‌ور کردن دوباره جنگ تجاری جهانی خود، ناامیدی فزاینده دولت وی از مقاومت شرکت‌ها و کشورهای خارجی را آشکار کرد که تمایلی به تسلیم سریع در برابر خواسته‌های واشنگتن ندارند.

به گزارش ایسنا، پس از هفته‌ها تعریف از تلاش‌های پس از «روز آزادی» برای آرام کردن بازارهای ملتهب از سیاست‌های تعرفه‌ای واشنگتن، ترامپ روز جمعه تهدید کرد که اتحادیه اروپا را هدف تعرفه‌های جدید ۵۰ درصدی قرار می‌دهد و اعلام کرد که پس از چند روز مذاکرات کند، دیگر علاقه‌ای به دستیابی به یک توافق تجاری ندارد.

ترامپ در دفتر بیضی به خبرنگاران گفت: وقت آن رسیده است که ما بازی را به روشی که من می‌دانم انجام دهیم. من به دنبال توافق نیستم. ما توافق را تعیین کرده‌ایم؛ تعرفه ۵۰ درصد است.

رئیس‌جمهور آمریکا گفت: کاخ سفید همچنین با وضع تعرفه‌های جدید ۲۵ درصدی بر تولیدکنندگان تلفن همراه، تلاش خواهد کرد تا غول فناوری اپل را به دلیل خودداری از تولید انحصاری آیفون‌هایش در آمریکا مجازات کند.

این تصمیمات ناگهانی، فشار فزاینده‌ای را که ترامپ برای انعقاد ده‌ها قرارداد تجاری قبل از ضرب‌الاجل خودخواسته ژوئیه با آن مواجه است، برجسته می‌کند؛ ضرب‌الاجل‌هایی که مقامات کاخ سفید زمانی گفته بودند دولت به راحتی از پس آنها برخواهد آمد. رئیس‌جمهور آمریکا بخش زیادی از خشم خود را متوجه اتحادیه اروپا کرد که بزرگترین هدف تجاری دولت وی و در عین حال شاید دشوارترین هدفش است.

استیون مور، مشاور اقتصادی خارجی ترامپ، گفت: ترامپ از اینکه اروپایی‌ها به میز مذاکره نمی‌آیند، ناامید شده است. اقدامات امروز رئیس‌جمهور، برای وادار کردن آنها به اقدام است.

این تهدیدهای تجاری که بازارهای آمریکا و جهان را آشفته کرد، پس از آن صورت گرفت که ترامپ روز جمعه، در دو پست در شبکه اجتماعی «تروث سوشال»، اتحادیه اروپا را به بسیار دشوار بودن در تعامل و تیم کوک، مدیرعامل اپل را به عدم همکاری و انتقال بیشتر تولید این شرکت به داخل آمریکا، متهم کرد.

کاخ سفید در روزهای اخیر اصرار داشته است که استراتژی تجاری تهاجمی‌اش موثر بوده و به توافق اولیه با انگلیس در اوایل ماه جاری به عنوان مدرکی دال بر اینکه می‌تواند به سرعت معاملات تجاری مطلوب را منعقد کرده و اقتصاد را تقویت کند، اشاره کرده است. اما پیشرفت از آن زمان آهسته بوده است و نگرانی‌ها را مبنی بر اینکه این رویکرد، بازارهای مالی را بی‌ثبات می‌کند و به میزان محبوبیت ترامپ آسیب بیشتری می‌رساند، افزایش داده است. در نظرسنجی دانشکده حقوق دانشگاه مارکت که اوایل هفته گذشته انجام شد، فقط ۳۷ درصد از آمریکایی‌ها گفتند که سیاست‌های تعرفه‌ای رئیس‌جمهورشان را تایید می‌کنند.

آزردگی خاطر ترامپ از هدف دشوار

آمریکا و اتحادیه اروپا، یکی از بزرگترین و گسترده‌ترین روابط اقتصادی جهان را از نظر تجارت و سرمایه‌گذاری دارند و رهبران اتحادیه اروپا بارها هشدار داده‌اند که اگر به سرعت به یک توافق منصفانه دست پیدا نکنند، آماده تلافی هستند.

آمریکا، سال گذشته، کالاهایی به ارزش ۵۷۶ میلیارد دلار از ۲۷ کشور اتحادیه اروپا وارد و ۳۶۷ میلیارد دلار محصول به آن سوی اقیانوس اطلس صادر کرد و ۲۰۸ میلیارد دلار کسری تجاری یافت که یکی از بزرگترین کسری‌ها در جهان و انگیزه اصلی ترامپ برای تهدید اتحادیه اروپا به اعمال تعرفه‌ها بود.

مقامات ترامپ هفته‌هاست که درگیر مذاکرات تجاری با همتایان اروپایی خود هستند و این موضوع، مقامات آمریکایی را که از کند شدن مذاکرات توسط رهبری اتحادیه اروپا شکایت دارند، آزرده خاطر کرده است.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری، روز جمعه در شبکه فاکس نیوز گفت: اتحادیه اروپا در اینجا با مشکل اقدام جمعی مواجه است. وی رهبری این بلوک را به بی‌اطلاعی از کشورهای عضو متهم کرد و گفت: برخی از بازخوردهایی که من دریافت کرده‌ام، این است که کشورهای اصلی حتی نمی‌دانند اتحادیه اروپا از طرف آنها در حال مذاکره است. وی در مصاحبه جداگانه‌ای با تلویزیون بلومبرگ افزود: توافق‌نامه‌هایی با «چندین» شریک تجاری می‌تواند در دو هفته آینده منعقد شود، اما مهلت ۹۰ روزه ترامپ در برخی از تعرفه‌ها، مشروط به این است که کشورها یا بلوک‌های تجاری بیایند و با حسن نیت مذاکره کنند.

تهدید اولیه ترامپ، تنها چند ساعت قبل از گفتگوی جیمیسون گریر، نماینده تجاری و هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی، با ماروس سفکوویچ، رئیس تجارت اتحادیه اروپا، مطرح شد. اما رئیس‌جمهور آمریکا، بعدا در دفتر بیضی اظهار کرد که از این روند خسته شده است. وی گفت: مطمئنم که اکنون اتحادیه اروپا می‌خواهد به شدت به توافق برسد. اما آنها به درستی این کار را انجام نمی‌دهند.

پس از تماس با مقامات دولت ترامپ، سفکوویچ گفت که اتحادیه اروپا کاملا تعامل دارد و متعهد به تضمین توافقی است که برای هر دو طرف مفید باشد. تجارت این کشورها بی‌رقیب است و باید با احترام متقابل هدایت شود، نه تهدید. ما آماده‌ایم تا از منافع خود دفاع کنیم.

لفاظی‌های ترامپ، احتمالا تنش‌ها را با یکی از بزرگترین و پیچیده‌ترین شرکای تجاری آمریکا، تنها چند هفته قبل از دیدار وی با رهبران گروه هفت که شامل اتحادیه اروپا و همچنین متحدان اروپایی مانند فرانسه، ایتالیا و آلمان می‌شود، بیشتر تشدید خواهد کرد.

اعلان جنگ ترامپ علیه تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند

در همین حال، وعده وضع تعرفه‌های جدید بر تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند، جبهه جدیدی را در جنگ تجاری چندلایه دولت ترامپ باز می‌کند.

ترامپ در ابتدا گفت که به دلیل انتقال بیشتر تولید آیفون از چین به هند، عوارض جدیدی را بر اپل وضع خواهد کرد. اقدام اپل برخلاف فشارهای ترامپ برای انتقال تمام تولید این شرکت به آمریکا بود. اما رئیس‌جمهور آمریکا بعدا گفت که این تعرفه‌ها، شامل طیف وسیع‌تری از شرکت‌ها از جمله سامسونگ و هر کسی که این محصول را تولید می‌کند، خواهد شد.

مدیرعامل اپل، در ماه‌های اخیر، تلاش هماهنگی برای ایجاد رابطه نزدیک با ترامپ انجام داده بود، مرتبا با او صحبت می‌کرد و در فوریه متعهد شد که بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار در چهار سال آینده در آمریکا سرمایه‌گذاری کند.

بسنت گفت که تیم کوک نیز هفته جاری در کاخ سفید بود. اما ترامپ، روز جمعه هنگام صحبت با خبرنگاران، از برنامه این غول فناوری برای انتقال بیشتر تولید محصولاتش به هند به شدت انتقاد کرده و هفته گذشته گفت که بر سر این موضوع کمی با تیم کوک مشکل دارد.

ترامپ گفت: به او گفتم، تیم، تو دوست من هستی. من با تو خیلی خوب رفتار کردم. تو با ۵۰۰ میلیارد دلار می‌آیی. اما حالا می‌شنوم که داری در سراسر هند تولید می‌کنی. این جمله‌ای است که ترامپ در جریان سفرش به خاورمیانه در قطر گفت.

بازارهای مالی در اروپا و آمریکا پس از پست‌های شبکه اجتماعی ترامپ به شدت سقوط کردند، زیرا پس از این تهدیدها که عدم قطعیت اقتصادی ناشی از جنگ تعرفه‌ها را منعکس کرد، سرمایه‌گذاران برای رمزگشایی از تهدیدهای رئیس جمهور و پیامدهای اقتصادی آن به تکاپو افتادند.

کاخ سفید، اوایل ماه میلادی جاری، از یک توافق تجاری اولیه با انگلیس، برای کاهش تعرفه‌ها از هر دو طرف خبر داد و مقامات همچنان بر پیشرفت در مذاکرات خود با سایر شرکای تجاری تاکید کرده‌اند.

با وجود سیگنال‌های دستیاران ترامپ مبنی بر اینکه به زودی معاملات بیشتری انجام خواهد شد، رئیس‌جمهور آمریکا و مقامات ارشد دولتش، به ماهیت کند مذاکرات اذعان کرده‌اند و می‌گویند که نرخ‌های تعرفه جدید ممکن است زمانی که تعرفه‌های به اصطلاح متقابل در ۹ ژوئیه دوباره برگردانده شوند، اعمال شوند.

بر اساس گزارش پولیتیکو، ترامپ هفته گذشته در امارات عربی متحده گفت: ما ۱۵۰ کشور داریم که می‌خواهند به توافق برسند. اما شما نمی‌توانید این تعداد کشور را ببینید.