شمارش معکوس برای افتتاح یک اَبَر پروژه در دولت سیزدهم
به گزارش صنعت نیوز، پروژه خط دوم انتقال آب شرب از سد درودزن به شهر شیراز که از سال ۱۳۹۰ آغاز شده بود با پیگیری‌های مسئولان و حمایت‌های دولت سیزدهم به پایان رسید و مقرر شده که افتتاح این پروژه در سفر دوم رییس‌جمهور به استان فارس انجام گیرد.
تاريخ : بيست و چهارم تير 1402 ساعت 11:01   کد : 280293
به گزارش صنعت نیوز، پروژه خط دوم انتقال آب شرب از سد درودزن به شهر شیراز که از سال ۱۳۹۰ آغاز شده بود با پیگیری‌های مسئولان و حمایت‌های دولت سیزدهم به پایان رسید و مقرر شده که افتتاح این پروژه در سفر دوم رییس‌جمهور به استان فارس انجام گیرد.
طرح خط دوم آبرسانی به کلانشهر شیراز از سد درود زن در سال ۱۳۹۰ کلید خورد و بر اساس برنامه زمان بندی، مقرر شده بود که افق بهره برداری از این طرح حدود چهار سال به طول می‌انجامد.
آبرسانی به شیراز از سد درودزن؛ وعده‌ای که سالها روی زمین مانده بود
اما وعده افتتاح این طرح در سال ۱۳۹۴ اجرایی نشد؛ روزها و ماه ها و سال‌ها سپری شد و انتظار برای تحقق این وعده در طول این سال‌ها بی‌جواب ماند. در واقع خط دوم انتقال آب از سد درودزن به شیراز از پروژه‌های معطل مانده از دولت‌های گذشته است.
پروژه خط دوم انتقال آب شرب از سد درودزن به کلانشهر شیراز با طول خط انتقال ۷۷ کیلومتر تا مخازن معالی آباد شیراز از جنس لوله فولادی در قطرهای هزار و ۴۰۰ تا هزار و ۸۰۰ میلیمتر و دارای تصفیه خانه و ایستگاه پمپاژ هر کدام به ظرفیت سه متر مکعب در ثانیه و به ارتفاع ۲۵۰ متر و تونلی به طول ۱۲ کیلومتر ساخته شده است. این در حالیست که سد خاکی درودزن با هسته رسی که لقب قدیمی ترین سد خاورمیانه را یدک می‌کشد با گنجایش مخزن نزدیک به یک میلیارد متر مکعب، آب شرب کلانشهر شیراز، شهر مرودشت و شهر خرامه در استان را تأمین می کند.
افزایش روزافزون جمعیت کلانشهر شیراز و قطعی‌های مکرر آب
پروژه خط دوم انتقال آب شرب از سد درودزن به شیراز در طول این سال‌ها بارها مورد بازدید مسئولان کشوری و استانی قرار گرفته است. استانداران و معاونان عمرانی استانداری فارس در دوره‌های مختلف بارها از این طرح در معیت وزیران نیرو یا دیگر مسئولان کلان کشوری بازدید کرده‌اند و وعده افتتاح آن را داده‌اند اما روند کند عملیات اجرایی این طرح که به عنوان یکی از بزرگترین پروژه‌های عمرانی نام گرفته، موجب شد که در طول سال‌های گذشته سرعت تداوم خشکسالی و کم آبی و بروز تنش در تأمین آب شهرها به ویژه کلانشهر شیراز بیش از سرعت اجرای این طرح باشد.
بحران کم‌آبی و گسترش خشکسالی در فارس، افزایش روزافزون جمعیت کلانشهر شیراز، قطعی‌های مکرر آب در مناطق مختلف این کلانشهر و ضرورت استفاده و بهره‌مندی از آب آشامیدنی مطمئن و سالم ضرورت بهره‌برداری از این پروژه را بیش از پیش نمایان می‌ساخت.
اگرچه تصفیه‌خانه آب شیراز و فاز اول آبرسانی به سعادت شهر و ارسنجان ۱۲ تیرماه سال ۱۳۹۹ به بهره‌برداری رسید اما این طرح نیاز به افتتاح فازها و گام های تکمیلی داشت تا بتواند چرخه کاملی از آبرسانی به شیراز از سد درودزن را ایجاد کند.
شتاب‌بخشی به پروژه در دولت سیزدهم
روند اجرایی این پروژه همچنان به آهستگی پیش می‌رفت تا اینکه با شروع فعالیت‌های دولت سیزدهم و همزمان با سفر سال ۱۴۰۰ رییس‌جمهور به استان فارس، بر تسریع در این پروژه و بهره‌برداری از آن تأکید شد. بدین ترتیب عملیات اجرایی این طرح شتاب بیشتری گرفت.
۲۳ تیرماه ۱۴۰۱ بود که مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای فارس اعلام کرد برق مورد نیاز برای تأسیسات خط دوم آبرسانی به شیراز تأمین شده و در حال حاضر شرایط برای بهره‌برداری از این تأسیسات فراهم است.
همچنین طی یک اقدام با نصب ایستگاه برق جدید و افزایش ظرفیت ایستگاه پمپاژ در طول مسیر برنامه‌ریزی شد تا ایستگاه‌های تقویت فشار آب در خط دوم انتقال آب به شیراز همیشه و همواره برق دار باشند.
استاندار فارس نیز که در طول ۲سال گذشته همواره تأکید بسیاری برای به سرانجام رساندن این پروژه داشته اشت، در حاشیه بازدید رییس دیوان محاسبات کشور از خط دوم انتقال آب از سد درودزن به شیراز در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ با بیان اینکه این پروژه مراحل پایانی را طی می‌کند، اعلام کرد: یک بحث قانونی در قرارداد پیمانکار این پروژه وجود داشت که با کمک دیوان محاسبات این موضوع برطرف شد و مشکلی در ارتباط با پمپ انتقال آب و بحث تأمین برق آن داشتیم که با مدیر توانیر کشور صحبت شد و ایشان قول دادند در جلسه‌ای این موضوع بررسی و دستورات لازم را در این زمینه صادر کنند.
هم اکنون پس از گذشت ۲ سال از عمر دولت سیزدهم، این پروژه به سرانجام رسیده و آماده بهره برداری است.
انتقال سه هزار لیتر در ثانیه
مدیرعامل آب منطقه ای فارس در این باره گفت: پروژه مهم و حیاتی خط دوم انتقال آب شرب از سد درودزن به شیراز به اتمام رسید.
سیاوش بدری روز شنبه بیان کرد: این پروژه که با فعالیت جهادی و شبانه روزی تمامی دست اندرکاران، هم اینک به پایان رسیده،آماده بهره برداری و افتتاح رسمی در دور دوم‌ سفر دولت به فارس در آینده نزدیک است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای فارس افزود: خط دوم انتقال آب شرب از سد درودزن به شیراز از ۷۸ کیلومتر طول مسیر،چهار هزار و ۴۴۰ متر تونل انتقال،ایستگاه پمپاژ،تصفیه خانه با ظرفیت سه هزار لیتر در ثانیه و سه مخزن ۲۰ هزار متر مکعبی در مجموع ۶۰هزار متر مکعب بهره می‌برد.
بدری اضافه کرد: امروزه تأمین آب شرب جمعیت کلانشهر شیراز،پایتخت فرهنگی کشور از آبخوان های آهکی اطراف شهر و بخشی از سد درودزن تأمین می شود.
رییس هیات مدیره شرکت آب منطقه ای فارس بیان کرد: خط اول انتقال آب شرب شیراز با ظرفیت هزار و ۱۰۰لیتر بر ثانیه به تنهایی یارای رفع نیازهای آب شرب شیراز نیست. خوشبختانه با احداث خط دوم تأمین آب شرب از سد دروددزن، انتقال سه هزار لیتر در ثانیه را ممکن‌ کرده است و وابستگی آب شرب شیراز به آبخوان‌های آهکی اطراف را به شدت پایین آورده است.
پایان سال‌ها چشم انتظاری
سالها بود که مردم شیراز چشم امید به اتمام این پروژه دوخته‌ و در انتظار راهبردهای عملی و اثرگذار برای به سرانجام رساندن این پروژه بودند و امید است افتتاح این پروژه در سفر دوم دولت سیزدهم به فارس موجبات حل بحران کم‌آبی و برطرف شدن مشکل قطعی‌های مکرر و افت فشار آب در این کلانشهر آن هم در گرمترین روزهای سال را فراهم کند.